Kazna zbog otkrivanja zločina

Julian Assange uhapšen je jučer u ekvadorskoj ambasadi u Londonu. Još 2006. osnovao je WikiLeaks, neprofitnu organizaciju koja se bavi objavljivanjem, odnosno “curenjem” povjerljivih informacija o zločinima koje vlade nastoje zataškati. U poznatom “incidentu” u travnju 2010. objavio je jezivu snimku američkog zračnog napada iz 2007. godine u kojem je namjerno ubijeno 18 iračkih civila.

Nastavi čitati “Kazna zbog otkrivanja zločina”

Sloboda Luli!

Bivši brazilski predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva već je godinu dana u zatvoru, a još je uvijek najpopularniji političar u zemlji. U gotovo svim medijima pročitat ćete da je osuđen zbog korupcije, iako čak ni to nije točno. On je osuđen da nije zaustavio korupciju drugih političara, jer mu nikada nije moglo biti prišiveno da je bilo što uzeo za sebe. Drugi političari, čiju korupciju navodno nije spriječio, uglavnom nisu zatvoreni.

Nastavi čitati “Sloboda Luli!”

Ubojstvo Kinga i crnačka borba

Na današnji dan prije 51 godinu ubijen je Martin Luther King. Ovaj poznati govornik protiv rasne diskriminacije tog je dana došao dati podršku komunalnim radnicima u gradu Memphisu koji su štrajkali. Iako je to nešto što se danas rado zaboravlja, rasno potlačivanje bilo je dio pravnog sustava Amerike i većine zemalja Zapada tijekom skoro cijelog 20. stoljeća.

Nastavi čitati “Ubojstvo Kinga i crnačka borba”