Sjećanje na heroine i heroje Suruça 🌷

Na današnji dan prije četiri godine u bombaškom napadu u gradu Suruçu u Turskoj ubijeno je preko sto članova naše sestrinske Socijalističke stranke potlačenih (ESP) i omladinske organizacije SGDF. Među njima bile su naše drugarice i drugovi, prijateljice i suborci, koji su tih dana vodili kampanju za pomoć opkoljenim Kurdima. Kao predane borkinje za bratstvo i jednakost Kurda i Turaka, članice ESP-a bile su trn u oku islamista, šovinista i drugih desničara.

Nastavi čitati “Sjećanje na heroine i heroje Suruça 🌷”

Srpska žica na slovensko-hrvatskoj granici?!

Bijeda post-socijalističke tranzicije vidljiva je u svim segmentima država koje su nastale raspadom Jugoslavije. Dok kriminalno podzemlje uspješno surađuje već tridesetak godina, u čemu ga čak ni rat nije spriječio, političke i kulturne elite naših provincijalnih kvazi-državica uporno nas riječju i djelom uvjeravaju kako je održavanje konflikta najbolji oblik odnosa. Međutim, izgleda da su i one našle plodno tlo za razvijanje međunarodne suradnje. Hrvatski su mediji sramežljivo objavili vijest da slovenska vlada na granicu sa Hrvatskom planira postaviti novih 40 km bodljikave žice kako bi dodatno otežala prolazak migranta. Kao najpovoljniji izvođač radova pokazala se srpska tvrtka Legi-SGS, koja nudi i poznatu žilet žicu.

Nastavi čitati “Srpska žica na slovensko-hrvatskoj granici?!”

Dan antifašizma?

Danas se u Hrvatskoj kao slavi Dan antifašističke borbe. Ali oni koji su spremni braniti antifašizam su gurnuti na marginu društva. Jučer je u Srbiji, u centru Niša, nožem izboden jedan dečko zato što je nosio antifašističku majicu. A Srbija je, baš kao i Hrvatska, službeno antifašistička zemlja koja slavi antifašističke praznike.

Nastavi čitati “Dan antifašizma?”

Škoro tajkunčina

Posljednjih se dana piše dosta propagandnih tekstova o jednom od kandidata na skorim predsjedničkim izborima. Miroslav Škoro navodno nije političar, nego je čovjek iz naroda koji je šarmantni i uspješni poduzetnik i zabavljač. Ništa ne može biti dalje od istine. Kao prvo, Škoro je još 1990-ih bio HDZ-ov stranački “uhljeb” po raznim ambasadama i ministarstvima. A početkom 2000-ih je u ime Sanaderovog HDZ-a preuzeo Croatia Records, nekada veliku izdavačku kuću Jugoton koja je temeljito opljačkana i uništena kao i većina drugih firmi u Hrvatskoj.

Nastavi čitati “Škoro tajkunčina”