Vukovar propada zbog nezaposlenosti, a ne zbog etničkih sukoba

Vukovar dijeli sudbinu gotovo svih gradova na periferiji Hrvatske. Dok njegovi stanovnici, poput ostalih u slavonskim selima i gradovima, jedva spajaju kraj s krajem i bore se s posljedicama rata i tranzicijske propasti industrije, dodatno ga uništavaju gradski moćnici. Njima nije dosta što ljudi masovno odlaze trbuhom za kruhom, pa i ono malo naroda što je tamo ostalo pokušavaju zavaditi i učiniti život u tom gradu još mučnijim.

Nastavi čitati “Vukovar propada zbog nezaposlenosti, a ne zbog etničkih sukoba”

Rosa i Karl: 100 godina

Ove godine obilježava se 100. obljetnica njemačke revolucije i brutalnog ubojstva dvoje najznačajnijih njemačkih komunista s početka 20. stoljeća – Rose Luxemburg i Karla Liebknechta. Po narudžbi lidera njemačkih socijaldemokrata, Friedricha Eberta, paravojne grupe protofašista (Freikorps) su nakon poraza tzv. Spartakističkog ustanka 15. siječnja 1919. upali u jedan berlinski stan.

Nastavi čitati “Rosa i Karl: 100 godina”

Merkel u Ateni: povratak na mjesto zločina

Njemačka kancelarka provela je dio ovog tjedna u službenom posjetu Grčkoj. Mnogi su to s pravom nazvali “pobjedničkom turnejom”. Angela Merkel je sa svojim ministrima najzaslužnija za potpunu socijalnu devastaciju ove zemlje. Kao šefica njemačke države, učinila je sve da zaštiti interese njemačkih kompanija koje su godinama korumpirale grčke vlade, kao i njemačkih banaka koje su godinama lihvarile grčke građane

Nastavi čitati “Merkel u Ateni: povratak na mjesto zločina”